UNREAL ENGİNE 5 - MİMARİ RENDER İÇİN YENİ DÖNEM
Güncelleme tarihi: 5 Ağu 2021
Yakın zamanda hepimizi heyecanlandıran bir gelişme yaşandı. Önceden duyurulmuş olan unreal engine 5 şimdi ise son kullanıcıların erken erişimine açıldı.
Şimdi mimari görselleştirme ve render konulu bir blog içerisinde neden bir oyun motorunu ele aldık diyebilirsiniz ama bu konu o kadar basit değil.


unreal engine oyun motorunun sahibi olan epic games geliştiricileri on dakikayı geçkin yeni teknolojilerini tanıtmak amacıyla bir video yayınladı.
UE5 Geliştirilmiş Kullanıcı Arayüzü Ve İş Akış Sistemi
Unreal Engine 5'te Unreal Editor, yepyeni bir görünüm, kolaylaştırılmış iş akılşarı ve ekran alanının optimize edilmiş kullanımı ile daha kolay, daha hızlı ve kullanımı daha keyifli bir hale getiriyor.

Bu Erken Erişim yapısındaki yeni özellikler arasında, İçerik Tarayıcısını (Content Browser’ı) kolayca çağırma ve herhangi bir düzenleyici sekmesini daraltılabilir kenar çubuğuna yerleştirme, görüntü alanı etkileşimleri için daha fazla alan açma gibi özellikler ekleniyor. Ayrıntılar panelinde ise sık kullanılan özelliklere hızlı erişim için yeni bir favori ekleme sistemi adapte edilmiş durumda. Ana araç çubuğunda ise, Aktörleri dünyanıza yerleştirmeyi kolaylaştıran yeni bir Oluştur (Create) düğmesi ve yeni projeler oluşturmak için geliştirilmiş, daha kolay bir iş akışı eklendi.
Unreal Engine 5 Yeni teklonojisi
Nanite ve Lumen - Niagara ve Chaos
Unreal Engine 5 içerisinde bulunan Nanite ve Lumen teknolojileri, grafik motorunun bu denli gerçekçi ve sanatsal görüntüler oluşturmasında en önemli etkenler olarak rol oynamakta. Bu iki teknolojiyi de sizlere basitçe olarak anlatacak, görsellerle destekleyecek ve çalışma mantıklarından bahsedeceğiz.
Nanite Teknolojisi
Basitçe Nanite teknolojisi, grafik motoru üzerinde çizilmiş mikropoligonların olabilecek en detaylı şekilde işlenmesine ve sahneye aktarılmasına olanak sunuyor. Peki nedir bu mikropoligonlar? Mikropoligonları sanal görüntü üzerinde oluşturulan trilyonlarca bağıntı noktası olarak düşünebilirsiniz. Bu bağıntılar sayesinde görüntü daha fazla detaylandırılabiliyor ve haliyle daha gerçekçi sunulabiliyor. Bu örneğin kafanızda daha iyi oturması adına aşağıda verdiğimiz görselleri inceleyin.





Kalenin duvarlarındaki, heykellerin üzerindeki, yerlerdeki ve taşlık alanlardaki dokuların ne kadar gerçekçi durduğuna bakın. İşte bu görselliğin kaynağını Nanite teknolojisine borçluyuz. Bu gördüğünüz görsellerde trilyonlarca mikropoligon aynı anda işlenmekte ve sanal dünyaya daha iyi dokular yansıtmakta. Son görselin sol tarafında bize yansıyan görüntüyü görebilirken, sağ tarafındaysa aynı anda işlenen mikropoligonları görebilirsiniz. Gördüğünüz gibi Nanite; ışıkları, gölgeleri ve dokuları mikropoligon bazında detaylıca işlemektedir.
Lumen Teknolojisi
Unreal Engine 5 ile gelen bir diğer meziyet de Lumen teknolojisi. Lumen, tıpkı Ray-Tracing gibi, ışık kaynağının dokular üzerindeki gerçek zamanlı yansımasını hesaplayabiliyor. Bu sayede de ışığa göre dinamik, daha gerçekçi görsellikler ortaya çıkıyor. Epic Games’in yaptığı açıklamaya göre Lumen teknolojisi dayanağını yeni nesil konsollarla beraber gelen SSD’lerden alıyormuş. SSD’ler sayesinde yeni nesil konsollar, aynı anda daha fazla veri aktarımı sağlayabildikleri için, oyunlarda daha performanslı çalışmasının yanı sıra Lumen gibi teknolojilerin kullanımına da olanak sağlayarak daha iyi görüntüler sunabilecek.




Görsellerdeki ışığın dağılımına, objelerle etkileşimine dikkatli bakın. Işığın objelere neredeyse kusursuz yansıdığını, görselliğin son derece gerçekçi olduğunu fark edeceksiniz. Lumen, Ray-Tracing ile beraber, Unreal Engine 5 kullanılan yapımlarda ekran kartı donanımını kullanmadan ışık izleme teknolojisini bizlere sunacak.
Niagara ve Chaos Teklonojisi
Niagara ve Chaos teknolojileri Unreal Engine 5’in oynanabilirlik kısmını oluşturuyorlar. Niagara sayesinde dinamik ve gerçekçi çevresel objeler oluşturulabiliyorken (Videoda bunlara örnek olarak yarasa, düşen kayalıklar, elimizdeki hareketli ışık objesi vb. şeyleri alabilirsiniz.), Chaos fizik motoru sayesinde de karakterimizi ve çevresel elementleri olabilecek en gerçekçi şekilde hareketlendirebiliyoruz. Karakterin üzerindeki kıyafetten tutun, animasyon efektlerine kadar, her şeyin Chaos fizik motoruyla yapıldığını bilin.
Unreal Engine 5 Sektörde Neyi Değiştirecek
Unreal Engine’nin yeni grafik motoru, bizlere daha iyi görsellik sunmasının yanı sıra, firmalara da kullanım kolaylığı sağlayacak. Hali hazırda The Mandalorian dizisinde Unreal Engine 4’ün kullanıldığını ve hiç sırıtmadığını biliyoruz. Unreal Engine 5 dizi-film sektöründe de, tıpkı oyun sektöründe yapacağı gibi, köklü değişikler sağlayacaktır. Görsel medyadaki efekt teknolojilerinin oyun motorlarına kaydığı şu dönemde, daha gerçekçi grafikler elbette yapımcıların ilgisini çekecektir. Biz, Unreal Engine 5 demosunu çok beğendik. Unreal Engine 5 ile hazırlanan yeni içerikleri görmek için sabırsızlanıyoruz.
Mimari görselleştime noktasında ise hem kullanışlı haliyle hemde getirdiği yeni teknolojiler ile daha foto-realistik render ve video render çalışmaları yapabileceğiz.